Fönstermålning utomhus och inomhus

post thumb
Fönstermålning
by Fönsterbyte Stockholm/ on 24 Aug 2020

Fönstermålning utomhus och inomhus

Fönster får utstå alla typer av väder och vind, vilket gör att fönstermålning blir en viktig del i underhållet av fastigheten. Det är viktigt att vara noga med underarbetet för att undvika att karmen och bågen runt fönstret inte blir i för dåligt skick, då det kan bli en stor kostnad. Det finns några moment att gå efter för att få fönstermålningen att se nymålad ut även efter flera år.

Måla fönster själv eller av en anlitad målare?

Det är inte helt omöjligt att måla fönster på egen hand, även om rekommendationen är att anlita en målare med rätt kompetens. Fönstret ska hålla tätt och inte släppa in fukt, vilket gör det extra betydelsefullt att vara medveten om vikten av rätt färgval samt slipningsteknik och kittning för att få ett fönster med lång livslängd. Väljer du att anlita Fönsterbyte Stockholm blir arbetet fackmannamässigt utfört med rätt verktyg och garanti på fönstermålningen.

Fönstermålning steg för steg

Vid målning av fönster är det viktigt att göra det vid växlande molnighet, för att färgen ska hinna torka. Välj därför en snabbtorkande färg. Det finns allt från linoljefärg för att slippa skrapa bort underliggande färg till lättstrukna och vattenburna produkter som är säkra val för miljön. Var noga med att rengöra grunden med utomhustvätt eller alg och mögelmedel om fönstret har just det. Kontrollera om träet är ruttet eller om något behöver bytas ut. Kittet runt fönstret måste vara helt för att kunna slutföra det sista steget som är fönstermålning. Måla två gånger för att få ett täckande resultat.

Kostnad vid en fönstermålning

Fönster ska kunna fylla sin funktion utan problem och kan i många fall bli en stor kostnad vid bristande underhåll. Det är klokt att se över husets fönster emellanåt för att slippa köpa nya och i stället laga det som går. Genom att se över offerter från olika företag som utför fönstermålning blir priset mycket tydligare.

Priset kan skilja sig enormt vid flera offerter och därför är rekommendationen att kontrollera tidigare nöjdhet hos kunder innan du anlitar ett företag. Du får på den vägen veta vilket resultat du får i relation till vad du betalar för arbetet.

Några viktiga punkter vid en fönstermålning:

• Planera vilken färgtyp du vill använda dig av och vilken som passar fasaden
• Se över när alla fönster målades sist och med vilken färg
• Anlita behörig målare med kunskap och utbildning